Nieuws

Voorzitters van nationale associaties bijeen in Polen

27/10/2022 


Van 19 – 22 oktober vond een vergadering van de voorzitters van nationale associaties van de Orde van Malta plaats in Krakau, Polen. Naast de Nederlandse voorzitter waren 23 andere voorzitters (of hun vertegenwoordigers) van nationale afdelingen aanwezig: Argentinië, Australië, België, Cuba, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Libanon, Malta, Mexico, Monaco, Panama, Peru, Polen, Portugal, Scandinavië, Singapore, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk.

Riccardo Paternò di Montecupo, Grootkanselier, Fra’ Alessandro de Franciscis, Grand Hospittaller en Fabrizio Colonna di Paliano, Receiver of the Common Treasure, namen eveneens deel.

De vergadering, die werd geopend door de voorzitter van de Poolse associatie, Jacek Tarnowski, was vooral belangrijk omdat zij plaatsvond na de inwerkingtreding van de nieuwe grondwet en Code van de Orde. Een deel van de beraadslagingen was gewijd aan de analyse van de nieuwe regels, de ingevoerde wijzigingen en het effect daarvan op de activiteiten en procedures van de associaties van de Orde van Malta.

 Tijdens de vergadering beschreef de Poolse vereniging de humanitaire hulp aan Oekraïense vluchtelingen sinds het begin van de oorlog in februari jongstleden en bedankte zij de talrijke verenigingen van de Orde van Malta voor hun hulp en steun. Naar schatting zijn in de eerste twee maanden van het conflict ongeveer 2,2 miljoen Oekraïners de Poolse grens overgestoken.

 

 

 

 

Het honderdjarig bestaan van de Poolse vereniging

De bijeenkomst van voorzitters was ook een gelegenheid om de honderdste verjaardag van de oprichting van de Poolse Associatie (1920-2020) te vieren, die was uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie. Op 21 oktober werd een plechtige Eucharistieviering gehouden in de Heilige Maria Basiliek van Krakow, met kardinaal Stanisław Dziwisz, aartsbisschop emeritus van Krakau, als hoofdcelebrant.

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl