Nieuws

Project renovatie Ridderzaal en kapittelkamer

11/03/2022 


 

Na jaren van voorbereiding is in februari de renovatie van de Ridderzaal en de Kapittelkamer van start gegaan. Hierbij gaat het met name om het herstel van betengeling en de unieke behangsels. 

Nadat op zondag 30 januari alle stoelen met behulp van een aantal sterke handen waren verplaatst naar de Hugenpothzaal en de kapel, zijn Thomas Brain (restaurator van kunstwerken op papier) en Frans Hazenbosch (wandbespanning en betengeling) aan de slag gegaan met het project.

Bijgaand een aantal foto’s om een indruk te geven van de werkzaamheden aan dit grote project.

Eerst zijn de schilderijen van de muur gehaald en zorgvuldig verpakt en opgeslagen op diverse plaatsen in het Maltezerhuis. Vervolgens zijn de vloeren van de Ridderzaal en Kapittelkamer afgedekt met hardboard en werd gestart met het verwijderen van de behangsels en de oude betengeling.

Achter de oude betengeling in de Ridderzaal kwamen nog resten tevoorschijn van diverse oude behangsels, waarvan de oudste waarschijnlijk niet ouder zij dan 1880. Van deze behangsels zijn stukken afgenomen en zullen worden bewaard in het archief. Ook is op de foto’s te zien dat er in het verleden op de kopse kant van de Ridderzaal een grote schouw heeft gestaan, die is afgebroken, waarna een schouw is geplaatst in het midden van de Ridderzaal. Aan de wanden achter de betengeling werden houten planken aangetroffen ter hoogte van de rugleuningen van de stoelen om te voorkomen dat deze het behang zouden kunnen beschadigen wanneer tegen de wand zouden worden geschoven. Als onderdeel van het project zullen op de vloer plinten worden aangebracht zodat de stoelen de wanden niet meer zullen kunnen raken en beschadigen.

De elektra is fors uitgebreid met een aantal in de plinten aangebrachte stopcontacten in verband met de (nog uit te zoeken) verlichting. Opgebouwde schakelaars zijn verwijderd, de hoofdschakelaars zijn weggewerkt achter de wand en bereikbaar via een luikje naast de entree van de Ridderzaal.

Nadat op een aantal plaatsen de scheuren in de muren waren gerepareerd werd aan de slag gegaan met het vernieuwen van de betengeling. Deze is inmiddels afgerond en Thomas Brain is met zijn medewerkers druk bezig met het schoonmaken en conserveren van de behangsels. Een heel arbeidsintensief karwei waarbij alle stroken behang met grote voorzichtigheid worden behandeld.

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl