Activiteiten

Project Caravan

28/03/2017 


Een betekenisvol GAP YEAR na je middelbare school of een sabbatical tijdens je studie? Denk dan eens aan een unieke ervaring in PROJECT CARAVAN van de Orde van Malta. Als CARAVANISTA zorg je binnen een internationaal team van leeftijdgenoten zeven maanden voor een groep gehandicapten in Libanon. In hun eigen omgeving in Libanon heel veel met hen doen, voor hen zorgen, maar ook van hen leren. Daarvoor kiezen is een enorme opgaaf, maar ook een hele dankbare. Een welbestede tijd, want je zet je in en bent verantwoordelijk voor mensen die er onvoorstelbaar slecht aan toe zijn.

Daarnaast bouw je aan je eigen academische, spirituele en persoonlijke ontwikkeling en draag je bij aan versterking van het christelijk geloof in Libanon en omringende landen. En doordat je in contact komt met jonge mensen met diverse religies ontstaat er meer vertrouwen tussen deze groepen.  

Natuurlijk word je niet ‘in het diepe’ gegooid, maar volgt voorafgaand aan deze zeven maanden een gedegen drie weken durende introductiecursus in Duitsland, bakermat in Europa van dit project.

“We hebben deze mensen iets gelukkiger kunnen maken en iets kunnen ‘geven’. Of we nu muziek met ze of maakten of een uitstapje, alles bracht een positieve verandering teweeg”, aldus de dochter van een Ordelid uit Nederland die zich als achttienjarige in 2012 voor PROJECT CARAVAN heeft ingezet.  

Lees ook het interview met deze vrijwilligster.

PROJECT CARAVAN steunen kan door er aan deel te nemen, maar ook een financiële bijdrage is meer dan welkom.  

Meer weten? Neem contact op via het secretariaat.

Neem voor meer informatie over zaken als eigen bijdrage, huisvesting, transport, verzekeringen, benodigde vaccinaties, etc. contact op met de organisatie.

 

GEHANDICAPTEN ONDER JE HOEDE

In Libanon leiden gehandicapten een verborgen bestaan in overvolle tehuizen die vaak op gevangenissen lijken. Voor PROJECT CARAVAN werkt de Orde van Malta samen met het tehuis Saint Dominique in Beiroet. Een tehuis dat in stand wordt gehouden en geleid door de Zusters van het Kruis en onderdeel is van het grootste instituut voor fysiek en mentaal gehandicapten in Libanon. Wegens het gebrek aan begeleiding zijn deze gehandicapten volkomen aan hun lot overgelaten waardoor een enorme verveling intreedt. Als CARAVANISTA werk je ook in dit tehuis en neem je een of meer gehandicapten onder je hoede. Daarnaast bereid je gezamenlijke uitstapjes en feestdagen voor, zoals kerst en het jaarlijkse Paaskamp. Zo’n kamp binnen het project staat dan onder leiding van een van de vrijwilligers, democratisch gekozen door de rest. Je ben met zijn allen verantwoordelijk voor de organisatie daarvan, zoals het aantrekken van een arts, een priester, meer vrijwilligers en praktische zaken als drinkwater, eten, luiers, etc.

 

BETEKENIS CARAVAN

De naam CARAVAN heeft te maken met een eeuwenoude traditie binnen de Orde van Malta. Ooit droeg de twee jaar durende voorbereiding op het ridderschap van de Orde deze naam. Jonge mannen die dit ridderschap ambieerden leerden in ziekenhuizen op het eiland Malta hoe zij hun taken als ziekenverzorgers moesten invullen. Daarnaast kregen zij een stevige militaire opleiding, onder andere tijdens de reizen met de echte ridders over de Middellandse Zee ter verdediging van Malta. Het militaire aspect van de Orde is al lang geleden verdwenen en ook PROJECT CARAVAN richt zich nog uitsluitend op het dienen van de armen en de zieken en het bieden van vriendschap aan christenen die moeilijke tijden doormaken.  

Het initiatief van dit wereldwijde project van de Orde van Malta ontstond in 1998 bij de Jonge Maltezers in Duitsland (Project Libanon). De organisatie ervan is in handen van de Associaties in Libanon en Duitsland.

 

EIGEN, PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Naast het werk met de gehandicapten volg je zestien uur per week cursussen en seminars op het gebied van spiritualiteit en academische vorming. Hiervoor is het noodzakelijk dat je de Engelse taal goed beheerst. De cursussen en seminars zijn speciaal voor PROJECT CARAVAN ontwikkeld en omvatten onderwerpen als christendom en islam in het Middenoosten, evenals de cultuur en geschiedenis van dit gebied. Het leren van de Arabische taal maakt een belangrijk deel uit van deze cursussen. Ook zijn er tal van excursies waaraan je kunt deelnemen. Op persoonlijk gebied biedt het programma voldoende mogelijkheden om meer over jezelf te leren zodat je bijvoorbeeld betere beslissingen kunt nemen op het gebied van studiekeuze en je toekomstige beroep. Je leert uiteenlopende vaardigheden en last but not least: dat je CARAVANISTA bent geweest staat uitstekend op je CV.

Tussendoor zijn er weken waarin elk team wordt opgesplitst in kleinere groepen om een week lang diensten te verrichten in de zogenaamde ‘dispensaries’ van de Orde van Malta. Dit zijn kleine ziekenhuizen speciaal voor de armen. Zo heb je als CARAVANISTA rechtstreeks contact met de moslimbevolking en leer je het werk van de Orde in Libanon beter kennen. Daarnaast kun je er natuurlijk uitstekend je Arabische lessen in praktijk brengen. De CARAVAN-teams die in de zomer starten beginnen hun verblijf in Libanon in het Gehandicaptenkamp in Chabrough; de teams die in de winter starten eindigen hun termijn daar.

 

VOORBEREIDINGEN

Voor de introductiecursus verblijf je in een prachtig oud klooster in Bad Wimpfen, vlakbij Heidelberg in Zuid-Duitsland. Daar leer je meer over de basis van het katholieke geloof, krijg je les in de godsdiensten in en geschiedenis en culturele achtergrond van Libanon. Uiteraard word je voorbereid op je werk met de gehandicapten en in dat kader is er aandacht voor het versterken van je onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Omdat je in een team gaat werken zijn er diverse (sportieve) activiteiten op het gebied van teambuilding en voldoende ruimte om elkaar op ontspannen wijze te leren kennen.  

 

INZET

PROJECT CARAVAN vereist een totale inzet van de CARAVANISTAS. Begin dus met jezelf enkele vragen te stellen:

  • Ben ik bereid om keihard te werken in dienst van de zieken?
  • Wil ik echt meer weten over het christendom en de islam in het Middenoosten?
  • Is het mij duidelijk dat het om een christelijk programma gaat waarvoor ik open moet staan en bij betrokken moet zijn?

 

De financiering van het Caravanproject is in handen van de Orde van Malta in Duitsland en bestaat uitsluitend uit sponsoring en donaties. Kijk hiervoor op deze website.

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl