Nieuws

Overlijden Grootmeester Fra` Matthew Festing

15/11/2021 


Met diepe droefheid kondigt het Grootmagistraat het overlijden aan van Fra’ Matthew Festing, 79e Grootmeester van de Soevereine Orde van Malta, die 12 november jl. op 71-jarige leeftijd in Malta is overleden. Gekozen in maart 2008, was hij Grootmeester tot januari 2017.

Fra’ Matthew Festing was in Malta, waar hij op 4 november de plechtige professie van de geloften van Fra’ Francis Vassallo bijwoonde in de St. John’s Co-Cathedral in Valletta. Toen hij zich een paar uur later ziek voelde, werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar zijn toestand onmiddellijk ernstig bleek.

De Luitenant van de Grootmeester, Fra’ Marco Luzzago  nodigt alle leden en vrijwilligers van de Orde van Malta uit om voor zijn zielerust te bidden.

Robert Matthew Festing werd geboren in Northumberland, Engeland, in 1949. Hij werd opgeleid in Ampleforth en St. John’s College, Cambridge, waar hij afstudeerde in geschiedenis. Matthew Festing diende bij de Grenadier Guards en had de rang van kolonel. Hij is kunstkenner en heeft het grootste deel van zijn beroepsleven gewerkt in een internationaal veilinghuis. Hij werd door koningin Elizabeth II benoemd tot OBE (Order of the British Empire) en diende als een van haar vertegenwoordigers in het graafschap Northumberland.

Fra’ Matthew Festing werd in 1977 toegelaten tot de Soevereine Orde van Malta en legde in 1991 de plechtige geloften af. Tussen 1993 en 2008 was hij Grootprior van Engeland, de eerste in deze functie sinds 450 jaar. In die hoedanigheid leidde hij humanitaire hulpmissies naar Kosovo, Servië en Kroatië. Hij stamde af van Sir Adrian Fortescue, ridder van Malta, die in 1539 de marteldood stierf.

Hij werd op 11 maart 2008 tot 79ste Vorst-Grootmeester verkozen en legde zijn ambt neer op 28 januari 2017.
In de tien jaar dat hij aan het roer van de Orde stond, reisde hij naar vijf continenten om de diplomatieke betrekkingen met staten te versterken en om de werken van de Orde overal ter wereld te bezoeken. Hij heeft deelgenomen aan tientallen pelgrimstochten van de Orde van Malta naar Lourdes en andere Mariaheiligdommen, waarbij hij persoonlijk de zorg op zich nam voor gehandicapte pelgrims.

Hij is onderscheiden met het ereburgerschap van Rapallo, Italië (2008); Pompei, Italië (2014) en Birgu, Malta (2015). Hij ontving ook diverse eredoctoraten. 

Fra` Matthew wordt op 3 december in Valetta, Malta begraven.

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl