Korte geschiedenis Maltezerhuis

Aan de statige achttiende-eeuwse gevel aan de Nieuwegracht 14 in Utrecht wappert regelmatig een rode vlag die duidelijk maakt dat hier de Orde van Malta is gevestigd. Meestal is dat een rode vlag met het achtpuntige Maltezerkruis die wordt gehesen als het kapittel er een ledenbijeenkomst organiseert.

Enkele jaren na haar oprichting (31 mei 1919) koopt de Nederlandse Balije der Souvereine Orde van Malta – zoals de Orde in Nederland dan heet – voor fl. 35.000 dit pand aan de Nieuwe Gracht. Het geheel bestaat uit een huis met erf, grond en tuin, koetshuis, met ingang naar de Heerenstraat en kelders uitkomende aan het water te Utrecht. Het huis heeft twee bouwlagen, een opkamer met een kelderkamer, een werfkelder met een fornuis en zeventiende-eeuwse kinderspeltegels en een zadeldak. Een achttiende-eeuwse houten trap leidt naar de bel-etage. Gezien de bouwtrant is het pand op zijn vroegst gebouwd in de 17e eeuw.

Onder leiding van architect Eduard Cuypers begint het werk om het pand en het tuinhuis geschikt voor de Orde te maken. Hij ontwerpt ook de tafels, fauteuils en stoelen.

Om het koetshuis om te bouwen tot kapel van onze patroon St. Jan de Doper is verlof van de paus nodig. Een gecompliceerde actie, maar de vergunning komt op tijd voor de eerste jaarvergadering van de Associatie, de plechtige opening van het Maltezer Ridderhuis en het hoogfeest van de geboorte van St. Jan de Doper op 24 juni 1920.

Kort na WO-II werd het Maltezerhuis een toevluchtsoord voor de Medische Missiezusters, die tot 2003 de bovenste etages zouden bewonen.

Al in de jaren vijftig worden enige verbeteringen aangebracht in de kapittelkamer en een eerste stap naar een betere verlichting voor de ridderzaal gezet. In 1993 is het Maltezerhuis hard aan modernisering toe. Architect  jhr. ir. D.L. Six en diens medewerker ir. R.C.J.H. Dahmen hebben de leiding over de verbouwing.

Voor een betere bereikbaarheid van de bovenverdiepingen komt er een personenlift naar de derde etage, wordt de trap van de tweede naar de derde etage buitenom overdekt en komen er op elke etage een toilet en douche. In het souterrain komen naast de garderobe drie toiletten. Zowel kapittelkamer als ridderzaal krijgt een nieuwe eikenvloer en het plafond in laatstgenoemde zaal een nieuwe stuclaag.  Het archief wordt ondergebracht in grote brandwerende stalen kasten.

Als in 2003 de Medische Missiezusters het pand verlaten volgt een tweede verbouwing, waarbij appartementen voor verhuur worden gereedgemaakt. Om inkomsten te genereren voor onderhoud van het pand is verhuur van het leeggekomen woongedeelte op de tweede en derde etage namelijk noodzakelijk.   In de jaren erna volgen onder andere de installatie van een professionele keuken onder de kapittelkamer en ruimte voor opslag. In 2009 wordt de tuinkamer verbouwd tot kantoor en ontvangstruimte. De kosten van deze verbouwingen worden gedragen door onder andere Monumentensubsidie.

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl