Nieuws

Orde van Malta breidt hulpverlening in Oekraïne en aangrenzende landen uit

10/04/2022 


 

Met meer dan 12 miljoen mensen in nood in Oekraïne – waarvan er 6,5 miljoen inwoners van hun huis verdreven zijn – is de Orde van Malta zijn hulpoperaties zowel in Oekraïne als in de buurlanden aan het opvoeren. Meer dan 4,2 miljoen mensen zijn inmiddels de grens overgestoken om hun toevlucht te zoeken tot de oorlog.

In Oekraïne zijn ongeveer 33.000 porties voedsel, 4.500 dekens, veldbedden en slaapzakken uitgedeeld. Twee ambulances zijn overgedragen aan ziekenhuizen, waaronder een mobiele medische kliniek van de internationale hulporganisatie van de Orde van Malta, Malteser International.

Bestaande psychosociale hulpprojecten voor ontheemden worden mobiel en online voortgezet in Oost-Oekraïne, evenals voor ontheemden in het Westen, met name gericht op kinderen. Aan meer dan 3.000 mensen wordt een opleiding in eerste hulp gegeven. In Lviv en Ivano Frankivsk wordt onderdak geboden aan meer dan 200 ontheemden en in Berehove, dicht bij de Hongaarse grens, steunt de Orde van Malta de vluchtelingen met onderdak, voedsel en hulpgoederen.

In Hongarije worden ondersteunings- en ophaal-diensten aan de grens in Beregsurány aangeboden, evenals onderdak en hulp voor binnenkomende vluchtelingen. In verschillende delen van het land zijn hotspots, waarvan drie alleen in Boedapest, waar vluchtelingen informatie en hulp krijgen. De Hongaarse afdeling van de Orde van Malta heeft meer dan 43.000 vluchtelingen geholpen.

In Polen zorgt de Orde van Malta voor een pendeldienst, medische posten bij grensovergangen in Hrebenne en Korczowa aan Oekraïense zijde, en voedseldistributie in Lubycza Krolewska.

In Roemenië komen dagelijks ongeveer 1.600 vluchtelingen aan bij de Oekraïense grens bij Sighetu Marmației, Siret en Satu Mare; er wordt gezorgd voor onderdak en een grensoverschrijdende ophaaldienst voor kwetsbare personen. In Slowakije wordt vervoer en onderdak aangeboden aan vluchtelingen die aankomen aan de Oekraïense grens bij Vysne Nemecke, waarbij speciale zorg wordt verleend aan met name kinderen en moeders.

Vrijwilligers van andere organisaties van de Orde van Malta nemen ook deel aan de hulpverlening. De Franse afdeling van de Orde van Malta heeft vrijwilligers ingezet in Polen en Hongarije en een medisch noodteam staat klaar om binnen 48 uur te worden ingezet.  De Franse afdeling heeft ook het vervoer van meer dan 3 ton geneesmiddelen naar ziekenhuizen in Kiev en Lviv georganiseerd.

De Orde van Malta in Duitsland vervoert ook hulpgoederen zoals kleding, dekens, hygiënische en medische uitrusting, voedseltenten, veldkeukens, veldbedden en andere uitrusting voor een totaal van meer dan 2.600 ton aan goederen naar Oekraïne en de buurlanden. De Orde van Malta in Duitsland heeft ook tientallen gewonden of zieken geëvacueerd en gehandicapte kinderen naar veilige plaatsen vervoerd.

De Oostenrijkse, Belgische en Tsjechische afdelingen bieden allemaal onderdak en opvangcentra voor vluchtelingen. Italië coördineert de hulptransporten die door de drie grote priorijen via hun hulpkorpsen worden verzameld. Ook veel andere afdelingen, zoals de Spaanse, Portugese en Zwitserse, dragen bij aan het verzenden van goederen en het houden van inzamelingsacties.

Er zijn aanzienlijke financiële bijdragen ingezameld door de afdelingen van de Orde van Malta wereldwijd en deze werden via Malteser International doorgesluisd of rechtstreeks naar de hulpdiensten van de Orde van Malta in de aan Oekraïne grenzende landen gestuurd. De Nederlandse associatie heeft tot op heden ruim euro 36.000 ingezameld. 

Ook u kunt helpen via een gift aan

Orde van Malta, Associatie Nederland te Utrecht 

IBAN:  NL 54 ABNA 0231 8697 46

Met vermelding: donatie voor Oekraïne

Uw gift is aftrekbaar van de belastingen omdat de Orde een ANBI-instelling is.

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl