Nieuws

Orde van Malta biedt hulp aan vluchtelingen uit de Oekraïne

02/03/2022 


Na uitbreken van de oorlog zijn afdelingen, hulpdiensten en vrijwilligerscorpsen van de Orde van Malta in Oekraïne en in de aangrenzende landen bezig geweest met het bieden van noodhulp, voedsel en psychosociale steun aan de duizenden vluchtelingen die de grenzen overstaken en het land ontvluchtten.

De Orde heeft in Oekraïne een noodopvangcentrum opgezet met veldbedden voor meer dan 250 binnenlandse ontheemden in Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne. Daarnaast zijn er veldkeukens, tenten voor onder meer psychosociale ondersteuning en een medische post opgezet in het centrum van de stad. Er worden momenteel tientallen extra vrijwilligers ingezet. Op het treinstation van Lviv wordt voedsel uitgedeeld aan 1.000 mensen. Verdere inzet van vrijwilligers is gepland voor de distributie van voedsel aan vluchtelingen.

Momenteel worden dagelijks ongeveer 50.000 vluchtelingen over de Oekraïense grens in Polen opgenomen.  Zorgteams van de Orde van Malta zijn ter plaatse om medische hulp te verlenen aan de vluchtelingen. Vrijwilligers zijn bezig met het organiseren van een  post voor huisvesting en medische zorg voor vluchtelingen in Kombornia.

De Poolse afdeling van de Orde van Malta heeft aan de Oekraïense brandweerlieden medische en humanitaire uitrusting geschonken en in Krakau organiseert de Orde maaltijden voor de vluchtelingen die zijn opgenomen in de hotels van de stad die tot schuilplaatsen zijn omgebouwd. In verschillende steden (Hrebenne, Głubczyce, Krakau) zijn medische hulpposten ingericht. Deze zullen worden uitgebreid in de treinstations van andere steden (Przemyśl en Rzeszów).

In Roemenië is een hulppost opgezet in Sighet, op enkele kilometers van de grens met Oekraïne. Er is een nationale inzamelingscampagne gestart. Er worden eerstehulpposten van de Orde van Malta opgezet waar mensen informatie kunnen krijgen en water, voedsel en eerste hulp kunnen krijgen. Ook worden psychologische steun en begeleiding door maatschappelijk werkers en psychologen, eerstehulpverlening en activiteiten voor kinderen aangeboden om de negatieve gevolgen te verzachten en de ouders in staat te stellen administratieve zaken af te handelen.

In Litouwen worden in de steden Alytus en Marijampole registratiecentra voorbereid op de komst van vluchtelingen. De voedselbank in het centrum van Alytus heeft 1.000 pakketten voor bezoekers klaargemaakt. Op verzoek van de gemeente Vilnius helpt de Orde van Malta bij het regelen van een opvangcentrum dat plaats biedt aan bijna 150 mensen en bereidt zij de distributie voor van voedselpakketten en van basisartikelen zoals kleding en dekens.

In Slowakije is de Orde begonnen om Oekraïense vluchtelingen te helpen door het verdelen vanvoedsel, warme dranken en water en verleent medische hulp en basismedicijnen aan de grens tussen de twee landen.

Malteser International, de wereldwijde hulporganisatie van de Orde van Malta, steunt alle activiteiten die in Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije worden opgezet. Hulp uit Duitsland werd in het weekend geleverd in de Oekraïense stad Ivano-Frankivsk.

Voor actuele informatie: https://www.malteser-international.org/en/about-us/service/news/press-detail-en/ukraine-supply-of-refugees-at-risk.html

De Nederlandse associatie heeft besloten tot een gift van euro 3.000. 

Ook u kunt een gift doen voor het enorme werk, dat in deze oorlogssituatie voor het Oekraïense volk gedaan moet worden. De giften zullen overgemaakt worden aan Malteser International.

Orde van Malta, Associatie Nederland te Utrecht 

IBAN:  NL 54 ABNA 0231 8697 46

Met vermelding: donatie voor Oekraïne

Uw gift is aftrekbaar van de belastingen omdat de Orde een ANBI-instelling is.

 

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl