Nieuws

Orde van Malta biedt actief hulp aan gewonden in Beiroet

05/08/2020 


Na de zware explosie in de haven van Beiroet worden talrijke gewonden behandeld in het ziekenhuis van de Orde van Malta in het centrum van de stad. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er meer dan 100 mensen gestorven en minstens 4.000 gewond geraakt. Vijf ziekenhuizen zijn buiten gebruik of slechts beperkt toegankelijk.

Raymond Tarabay, partnercoördinator in Libanon bij Malteser International, zegt: “Ik heb persoonlijk nog nooit zo’n aantal gewonden gezien. Het is triest en dramatisch. Er is een gebrek aan medicijnen, technische apparatuur, ramen van het ziekenhuis zijn kapot, hygiënische maatregelen zijn bijna onmogelijk te volgen. Duizenden gezinnen zijn hun huis kwijtgeraakt en hebben gisteravond op straat moeten overnachten zonder te worden voorzien van drank of eten. Deze mensen hebben nu snel hulp nodig.

De vrijwilligers van Malteser International zullen nu vooral ouderen en gehandicapten gaan ondersteunen.

“We brengen alle medische capaciteiten die Malteser International heeft in Libanon bijeen in Beiroet. Met mobiele medische teams aan de Syrische grens hebben we veel mensen kunnen verzorgen. Deze teams zijn de komende dagen nodig in Beiroet”, zegt Clemens Mirbach, landencoördinator voor Libanon bij Malteser International.

Libanon verkeert in een ernstige economische crisis en is een van de landen met de grootste schuldenlast ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft in armoede. Volgens de officiële cijfers ligt de werkloosheid op 35 procent. Door de Corona-pandemie is de economische situatie verder verslechterd. De haven waarlangs de meeste goederen het land binnenkwamen, werd volledig vernield.

Al sinds de zomer van 2014 verleent Malteser International humanitaire hulp in samenwerking met de Libanese Associatie van de Orde. Samen exploiteren zij verschillende mobiele gezondheidscentra voor Syrische vluchtelingen die hun toevlucht hebben gezocht in armere regio’s van het land, maar ook voor arme Libanezen. Daarnaast ondersteunen Malteser International en de Libanese Associatie gezondheidscentra in het noorden van het land met medicijnen en medische apparatuur en verdelen ze hulpgoederen aan Syrische vluchtelingen en Libanezen in nood om hun primaire gezondheidszorg te verbeteren.

U kunt het werk van de Malteser International /Orde van Malta in Libanon steunen door het overmaken van een gift aan Orde van Malta, Associatie Nederland te Utrecht via IBAN:  NL 54 ABNA 0231 8697 46

Uw gift is aftrekbaar van de belastingen omdat de Orde een ANBI-instelling is.

 

 

 

 

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl