Nieuws

Oekraïne: van noodhulp tot planning voor de langere termijn

09/08/2022 


Na 5 maanden oorlog hebben momenteel 15,7 miljoen Oekraïners behoefte aan humanitaire hulp. Volgens de laatste cijfers zijn 6,3 miljoen mensen in eigen land dakloos, en zijn nog eens 6 miljoen mensen de internationale grenzen overgestoken sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari. Volgens de VN waren er op 21 juni meer dan 3 miljoen “grensoverschrijdende bewegingen” terug naar Oekraïne, maar het aantal zou hoger kunnen liggen.

De belangrijkste behoeften blijven onderdak, proviand, medische zorg, voedsel, psychosociale steun.

De Orde van Malta heeft, onder de coördinatie van haar wereldwijde hulporganisatie – Malteser International – haar hulpoperaties opgevoerd door noodhulp te bieden vanaf het allereerste begin van de oorlog tot aan een planning voor de middellange termijn om aan de vraag van de vluchtelingen en ontheemden te voldoen.

Malteser Oekraïne biedt doorlopend hulp in verschillende sectoren, voornamelijk gezondheidszorg en voedselzekerheid in het hele land. Warm voedsel en water worden regelmatig uitgedeeld op het hoofdstation en het busstation in Lviv. Er wordt psychologische hulp geboden aan daklozen met ongeveer 30 hooggekwalificeerde psychologen en psychotherapeuten aan boord. Er is ook een zomerkamp georganiseerd voor 200 door de oorlog getroffen kinderen – ontheemden en uit oorlogsgebieden.

Vanaf de allereerste oorlogsdagen is de Poolse afdeling van de Orde van Malta actief betrokken geweest bij het geven van EHBO-trainingen en bij het verstrekken van medische apparatuur aan ziekenhuizen in Lviv en Ivano-Frankivsk. Met de steun van de Orde van Malta in België heeft de Poolse afdeling 20 ambulances gevuld met medische uitrusting en voedsel geschonken. Nog eens 5 ambulances en 2 koelboxen werden overhandigd.

De Hongaarse hulptak van de Orde van Malta heeft sinds het begin van de oorlog ongeveer 53.000 vluchtelingen geholpen en beheert een uitgebreid logistiek netwerk met hotspots, opslagplaatsen en inzamelpunten voor donaties in het hele land.

De organisatie heeft ook meer dan 9.000 vluchtelingen onderdak geboden in haar eigen instellingen of in accommodaties die door partnerorganisaties en donoren werden aangeboden. De Hongaarse hulporganisatie van de Orde van Malta helpt Oekraïense vluchtelingen op hotspots in Beregsurány, Boedapest, Debrecen, Miskolc en Győr.

De Orde van Malta Roemenië zet zich ook in voor de ondersteuning van vluchtelingen die de Oekraïens-Roemeense grens oversteken in Sighetu Marmației, Satu Mare, Siret (district Suceava), waar vrijwilligers psychosociale steun verlenen, onderdak bieden, eerste hulp verlenen en hygiënische artikelen, voedsel en water uitdelen.

Humanitaire pakketten en hulpverlening worden ook aangeboden door medewerkers van de Orde van Malta Litouwen, en vrijwilligers van de Slowaakse vereniging zetten zich ook in voor hulpverlening, ondersteuning en vervoer aan de vluchtelingen.

De Orde van Malta Duitsland heeft 50.000 vrijwilligers ingezet op 500 locaties en heeft bijna 4.000 ton hulpgoederen vervoerd naar Oekraïne en de buurlanden. Vrijwilligers hebben ook de evacuatie van ernstig zieke gewonden en het vervoer van gehandicapte kinderen georganiseerd.

Vele andere nationale verenigingen, onder toezicht van de wereldwijde hulporganisatie van de Orde van Malta, Malteser International, ondersteunen de hulpverlening met vrijwilligers die uit Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland, de VS en andere landen komen.

Veel van de hulpoperaties worden uitgevoerd met de steun van het diplomatieke netwerk van de Orde van Malta in de regio.

 

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl