Activiteiten

Kruispost Amsterdam

28/03/2017 


Gratis medische en psychosociale hulp voor mensen die tussen wal en schip vallen en/of in geestelijke nood zijn. Dat is het doel van de Kruispost Amsterdam. Hiertoe exploiteert zij een medisch centrum op de Wallen in hartje Amsterdam waar onverzekerden, legaal of illegaal in Nederland, terecht kunnen. Zij betalen een vergoeding naar draagkracht, maar ten minste vijf euro. Inmiddels zijn tientallen nationaliteiten reeds op consult geweest.

De Kruispost is de medische tak van de gemeenschap Oudezijds 100. De aard van de hulpverlening is vergelijkbaar met die van een huisartsenpraktijk, inclusief goede contacten met ziekenhuizen, gemeentelijke gezondheidsdiensten, vluchtelingenorganisaties en andere instellingen evenals met zorgverzekeraars.  

De oprichting in 1983 kwam als gevolg van de sluiting van het Binnengasthuis. Gesteund door subsidies van de overheid, de Orde van Malta in Nederland, de Johanniter Orde, Evangelische christenen en Franciscanen, werkt de Kruispost op christelijke grondslag. November 2013 bestaat de post dertig jaar en bewijst nog steeds zijn bestaansrecht, mede dankzij de inzet van al dan niet medisch geschoolde vrijwilligers, onder andere vanuit de Orde in Nederland. Zij doen er interessante ervaringen op en vinden er afwisselend werk voor een uitdagende doelgroep die deze hulp hard nodig heeft.

“Ik kom als huisarts dagelijks armen, zieken en hulpbehoevenden tegen. Mijn geloof en het oprecht benaderen van de medemens helpen mij hierbij’, aldus een van de vrijwilligers in de Kruispost.

Lees ook het artikel in het Eeuwfeestboek.

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl