Activiteiten

Johannes Hospitium

28/03/2017 


Een klein hospitaal voor stervenden van alle gezindten en uit alle culturen, met een zo goed en zo persoonlijk mogelijke zorg. Gericht op behoud van de kwaliteit van leven in de laatste fase en op het verlichten van pijn, angst en verdriet. Een veilige, gastvrije en zo persoonlijk mogelijke omgeving waarin de bewoner het leven waardig kan afsluiten.  Daar staat het Johannes Hospitium in Vleuten borg voor. Dat dit hospitium zijn deuren in 1991 kon openen was te danken aan enkele bevlogen mensen met een christelijk geïnspireerde compassie en kennis van palliatieve zorgverlening. Palliatieve zorg was toen nog een nieuw concept in Nederland en zou volgens de initiatiefnemers een alternatief kunnen bieden voor de groeiende vraag naar actieve euthanasie. Zij lieten zich inspireren door ervaringen in Engeland en de VS. Enkele van deze initiatiefnemers waren lid van de Orde in Nederland.

Zowel de Orde van Malta als de Johanniter Orde zijn nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het hospitium. Onder andere in het bestuur. Aanvankelijk gevestigd in een klooster, kreeg het hospitium in 2004 een eigen onderkomen dat voor dat specifieke doel werd ontworpen en gebouwd. Veel van de zorg van het hospitium wordt verricht door zo’n 120 toegewijde vrijwilligers. Zij staan de medische staf bij in de 24-uurs zorg die het hospitium zijn gasten biedt. Wie zijn of haar tijd en talenten aan dit doel wil wijden is van harte welkom. “Het gaat helemaal niet om mijzelf; ik hoef er alleen maar voor die ander te zijn en dat is ontzettend mooi om te mogen doen, nog los van wat ik er zelf nog voor terug krijg”, aldus een van de vrijwilligers. 

Voor meer actuele informatie: Nieuwsbrief Johannes hospitium oktober 2020

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl