Nieuws

Internationaal gehandicaptenkamp in Ettal: een feest van vriendschap en solidariteit

14/08/2019 


Een veelheid aan kleurige T-shirts, een Babel van talen, gelach, gebed en dans, waarbij het “alle dagen een feest is”, een feest van vriendschap en solidariteit. Dit was het Internationale zomerkamp voor gehandicapten en hun bevriende begeleiders uit 24 landen, waaronder Nederland.

Dit jaar werd het kamp begin augustus georganiseerd door de Duitse Associatie in het prachtige klooster van Ettal in Beieren: er waren ruim 500 mensen aanwezig: personeel, vrijwilligers en uiteraard de mensen met een beperking tussen de 18 en 35 jaar. Ze werden allen verwelkomd door Grootmeester Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto,  vergezeld door de kanselier, Albrecht Boeselager, de Grand Hospitaller, Dominique de La Rochefoucauld-Montbel en de president van de Duitse associatie, Erich Lobkowicz.

Tijdens de verschillende sociale activiteiten en momenten van bezinning uitte de grootmeester zijn oprechte dankbaarheid en waardering voor de enorme toewijding en  inspanningen van de jonge leden van de Orde. “Probeer de vreugde te bewaren die je hart tijdens deze dagen vult en neem deze mee in het dagelijks leven,” zei Fra’ Giacomo tijdens de mis  de kerk St. Cajetanus kerk in München, die ook werd bijgewoond door alle deelnemers van het kamp alsmede de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann, die dit evenement enthousiast had gesteund.

Na de mis sprak Chloe, een Nederlands meisje in een rolstoel, steeds opnieuw:  “Het is de beste week van het jaar!”. En haar twintigjarige begeleider Reinier legde uit: “Je begrijpt het alleen als je hier komt: je denkt dat je hier bent om hen te helpen, maar dan besef je dat zij het ook zijn die ons helpen”. Het is precies dit idee van wederkerigheid die deze ervaring uniek maakt en samen met het geloof de toegevoegde waarde vormt van het zomerkamp van de Orde, zoals Fra’ Roberto, de geestelijk begeleider van de Italinaanse équipe, opmerkte.

Het succes van deze formule wordt ook bewezen door de cijfers: het Internationaal Zomerkamp, dat in 1983 met ongeveer zestig deelnemers werd gelanceerd, telt nu meer dan 500 deelnemers, waaronder 180 gasten met een beperking en circa 40.000 uren vrijwilligerswerk, met de dagelijkse zorg en aandacht van de jonge vrijwilligers voor het fysieke en geestelijke welzijn van hun leeftijdsgenoten met een beperking. 

Voor een impressie van de belevenissen van de Nederlandse équipe: 

https://www.facebook.com/maltakamp2015teamdutch/

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl