Nieuws

Hulp bij overstromingen in Duitsland: 4000 hulpacties

03/08/2021 


De Orde van Malta in Duitsland heeft gegevens gepresenteerd over de hulpverlening die is uitgevoerd in de nasleep van de overstromingen die het land onlangs hebben getroffen. Meer dan 2.000 vrijwilligers uit heel Duitsland zijn gemobiliseerd om de getroffenen te helpen, met meer dan 4.000 hulpacties.

2.170 vrijwilligers werden ingezet in 32 operationele gebieden in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Elke dag werden tot 12.000 rantsoenen voedsel uitgedeeld en werden 4.000 hulp- en reddingsinterventies uitgevoerd.

Ongeveer 2/3e  van de door de Orde van Malta verleende hulp had betrekking op medische diensten en bijstand. Vanwege de hoge mate van stress tijdens uitzendingen en ploegendiensten moesten de vrijwilligers regelmatig worden vervangen. Een op de vijf vrijwilligers maakte na de missie gebruik van psychologische hulp.

De president vervolgde: “De omvang van de schade aan lijf en leden, aan huizen en infrastructuur, heeft onze eenheden in rampenbestrijding met tot nu toe onbekende uitdagingen geplaatst. Dankzij jarenlange intensieve training was onze hulp aan gewonde of zieke mensen belangrijk en vaak levensreddend. De solidariteit en bereidheid om te helpen gaven de getroffen mensen kracht en vertrouwen in tijden van de grootste nood. Veel door de overheid gerunde reddingsorganisaties hebben bewezen hoe effectief gezamenlijke hulp is. Na een uitgebreide analyse zullen we onze verbetersuggesties voorleggen aan politici en autoriteiten om dergelijke gigantische, grensoverschrijdende schadesituaties aan te pakken.”

“Onze dank gaat uit naar de werkgevers die de inzet van hun werknemers ter plaatse mogelijk hebben gemaakt”, zei Georg Khevenhüller, voorzitter van de Malteser Hilfsdienst, de reddingsorganisatie van de Orde van Malta.

De Orde van Malta blijft de getroffenen steunen. Het levert momenteel bouwdrogers, wascontainers, lampen, beschermingsmiddelen en gereedschap, evenals directe financiële hulp. De Orde biedt ook psychosociale ondersteuning. “We zullen de wederopbouw op lange termijn ondersteunen”, beloofde Khevenhüller. In afstemming met gemeenten en autoriteiten, maar ook met andere humanitaire organisaties, zullen de getroffenen financiële hulp krijgen, bijvoorbeeld voor het renoveren van appartementen en huizen.

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl