Nieuws

Aardbeving Syrië – Turkije: steun hulp aan Malteser International

08/02/2023 


Het aantal slachtoffers van de aardbeving die tussen maandagnacht en dinsdagnacht hele steden verwoestte – en met de grond gelijk maakte – tussen Turkije en Syrië – stijgt nog steeds. Er zijn tienduizenden slachtoffers, terwijl mensen met alle middelen, zelfs met hun blote handen, blijven graven op zoek naar overlevenden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn meer dan 20 miljoen mensen getroffen door de verwoestingen van de aardbeving.

De internationale hulporganisatie van de Orde van Malta – Malteser International – heeft een reddingsteam naar Gaziantep in het zuiden van Turkije gestuurd, dicht bij het epicentrum van de aardbeving. Ondertussen zijn solidariteitsacties van de Orde van Malta in gang gezet, onder coördinatie van Malteser International. Vele nationale afdelingen komen in actie om humanitaire hulp naar de getroffen gebieden te brengen. Zo organiseert de Hongaarse hulpdienst van de Orde van Malta hulp in Aleppo met behulp van mobiele klinieken.

De koude temperaturen plus de regen en sneeuw maken zowel de reddingsoperaties als de toestand voor de overlevenden nog moeilijker. Er is dringend behoefte aan dekens, matrassen, tenten, warme maaltijden en medicijnen. Malteser International heeft al 400.000 euro toegewezen als eerste noodhulpmaatregel en coördineert de volgende stappen in samenwerking met lokale hulporganisaties.

“Deze ramp zal de meest kwetsbare mensen onevenredig zwaar treffen. Velen van hen werden al sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van conflicten en ontheemding. We helpen hen al sinds 2012. En we zullen onze inspanningen voortzetten zolang dat nodig is”, aldus de Luitenant van de Grootmeester Fra’ John Dunlap, die gisteren een condoleancebericht stuurde naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om namens de Orde van Malta solidariteit te betuigen met het Turkse volk. 

Met uw donatie steunt u de noodhulp voor de mensen die door de aardbeving zijn getroffen. Doneer nu!

U kunt uw donatie overmaken aan:

Orde van Malta, Associatie Nederland te Utrecht 

IBAN:  NL 54 ABNA 0231 8697 46

Onder vermelding van donatie aardbeving Syrië/Turkije.

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl