Nieuws

30e internationale werkconferentie in Polen

31/03/2024 


Meer dan 35 vertegenwoordigers  van de Orde van Malta zijn in het vierde weekend van maart bijeengekomen om de charitatieve werken van de Orde wereldwijd te bespreken. 

“Het doel van deze internationale bijeenkomst  is duidelijk: het versterken van de hospitaal-functie van de Orde om de Heren beter van dienst te kunnen zijn: dat wil zeggen de armen en de zieken over de hele wereld”, zei Grootmeester Fra’ John Dunlap bij de opening van de conferentie.

Het humanitaire drama dat zich afspeelt in Gaza stond centraal tijdens de eerste sessie met een brief die aan de Grootmeester werd overhandigd door Pater Davide Meli, kanselier van het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem, namens de Patriarch van Jeruzalem, Kardinaal Pierbattista Pizzaballa. Hij prees hiern hij het werk van de Orde van Malta en riep op tot een gecoördineerde actie om hulp te bieden aan de bevolking van Gaza.

“Het primaat van de liefdadigheid, het primaat van de naastenliefde: dat zijn de enige mogelijke antwoorden op de banaliteit van het kwaad” zei de Grand Hospitaller Fra’ Alessandro de Franciscis – refererend aan het boek van de filosofe Hannah Arendt – en door zijn collega’s aan te sporen “de mouwen op te stropen en op competente wijze te werken om de armen en zieken steeds beter te dienen”, volgens het onwrikbare motto van de Orde.

“De uitdaging van vandaag is dat de oorlog zich naar alle landen verspreidt”, voegde de Grand Hospitaller eraan toe, verwijzend naar de woorden van paus Franciscus over de derde wereldoorlog die in stukjes en beetjes wordt uitgevochten. “We moeten ons concentreren op de slachtingen die plaatsvinden in het Heilige Land en in Oekraïne”, zei hij.
Een vrijwilligster van de Oekraïense Hulpdienst in Mariupol nam het woord en gaf een hartverscheurend verslag van haar ervaring als hulpverlener, waarbij ze terugdacht aan haar gevoel van hulpeloosheid in het kielzog van hongerende en stervende mensen. Het werk van de Orde van Malta in Oekraïne werd in herinnering gebracht in wat de meest prominente inzet van de Orde is sinds de Tweede Wereldoorlog. De levens van zeven vrijwilligers van de Orde van Malta die in Oekraïne om het leven kwamen, werden geëerd in een plechtig moment met een gebed voor vrede.
Verder werd tijdens de conferentie gesproken over gedragscodes en richtlijnen om de meest kwetsbare individuen te beschermen, te beginnen met minderjarigen. De vigerende beleidsmaatregelen van de Nederlandse Associatie werden hierbij als positief voorbeeld genoemd. 
De conferentie werd voortgezet met workshops die zich richten op het versterken van de samenwerking tussen de verschillende entiteiten van de Orde, de spiritualiteit van de Orde alsmede de internationale en nationale kampen voor gehandicapten die elk jaar worden georganiseerd. In 2025 zal het Internationaal Kamp weer in Nederland worden georganiseerd. 

 

Algemene Informatie

De Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta (S.M.H.O.M.) is een wereldwijde organisatie met een lange geschiedenis. Het bieden van hulp is de missie van de Orde. Zij doet dat al 900 jaar in dienst van de zieken, maar nu op hedendaagse wijze, vanuit de nationale associaties wereldwijd en vormgegeven door haar leden, samen met talloze vrijwilligers
Lees meer >

Contactgegevens

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta – Associatie Nederland

Maltezerhuis
Nieuwegracht 14
3512 LR Utrecht

Meer contactgegevens >

Kanselarij van de S.M.H. Orde van Malta - Associatie Nederland

Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, 3512 LR Utrecht
Chef de Bureau: Dhr Cas de Quay
Tel: 030 – 2314615 | Email: ordevanmalta@planet.nl